Αζωτούχες βάσειςΜετά την ερευνητική απάτη του Ασιάτη Σουκ Γουάνγκ, σχετικά με αρχέγονα κύτταρα, η επιστημονική κοινότητα δοκιμάζεται από ένα άλλο σκάνδαλο. Επικεφαλής επιτροπής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο ανήγγειλε στις 27 Ιανουαρίου ότι τουλάχιστον ένα από τα πειράματα που είχαν γίνει από έναν ιάπωνα ερευνητή RNA, του οποίου αμφισβητείται η αξιοπιστία, έχει αποτύχει σε μια πρώτη δοκιμή να αναπαραγάγει τα αποτελέσματα. Πέρυσι, τον Απρίλιο, η Ιαπωνική Ένωση RNA ζήτησε από το πανεπιστήμιο του Τόκιο να εξετάσει τις 12 δημοσιεύσεις που γράφτηκαν από τον Καζουράνι Ταΐρα και την ερευνητική του ομάδα μεταξύ 1998 και 2004.

Μετά την ερευνητική απάτη του Ασιάτη Σουκ Γουάνγκ, σχετικά με αρχέγονα κύτταρα, η επιστημονική κοινότητα δοκιμάζεται από ένα άλλο σκάνδαλο. Επικεφαλής επιτροπής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο ανήγγειλε στις 27 Ιανουαρίου ότι τουλάχιστον ένα από τα πειράματα που είχαν γίνει από έναν ιάπωνα ερευνητή RNA, του οποίου αμφισβητείται η αξιοπιστία, έχει αποτύχει σε μια πρώτη δοκιμή να αναπαραγάγει τα αποτελέσματα. Πέρυσι, τον Απρίλιο, η Ιαπωνική Ένωση RNA ζήτησε από το πανεπιστήμιο του Τόκιο να εξετάσει τις 12 δημοσιεύσεις που γράφτηκαν από τον Καζουράνι Ταΐρα και την ερευνητική του ομάδα μεταξύ 1998 και 2004.

Αζωτούχες βάσειςΑυτή ήταν η απάντηση της Ένωσης σε διάφορες καταγγελίες από διεθνείς ερευνητές, ότι δεν μπορούσαν να αναπαραγάγουν τα πειραματικά αποτελέσματα.

Η κύρια ενασχόληση της ερευνητικής ομάδος του Taira, είναι η τεχνολογία παρέμβασης στο RNA κατά την οποία μικρά τμήματα RNA, που βρίσκονται ενδοκυτταρικά ή εισάγονται στα κύτταρα, ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων. Η εργασία, ασχολείται με ήσσονος σημασίας έρευνα στο RNA (η δομή του στη διπλανή εικόνα) και δεν θεωρείται βασική στον τομέα. Το πανεπιστήμιο έχει αναθέσει σε μία ανακριτική επιτροπή να διεξάγει έρευνα, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη. Στην αρχή ζητήθηκε από τον Ταΐρα να τους παρουσιάσει τα ακατέργαστα αποτελέσματά του, αλλά δεν ήταν εφικτό. Ο βοηθός του, και πρώτος συντάκτης στις περισσότερες δημοσιεύσεις του, Χιροάκι Καβασάκι, ανέφερε πως δεν είχε κρατήσει σημειώσεις. Επίσης φαίνεται πως μερικά στοιχεία που αποθηκεύτηκαν σε υπολογιστή είχαν διαγραφεί. Έτσι η επιτροπή ζήτησε από τον Ταΐρα και την ερευνητική του ομάδα να επαναλάβουν τα πειράματα που περιγράφονται στις 4 από τις 12 δημοσιεύσεις, επιλέγοντας εκείνα που φαίνονταν σχετικά εύκολο να εκτελεσθούν. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και δύο δημοσιεύσεις στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη αποσυρθεί ενώ η δεύτερη διορθώνεται. Στις 13 Ιανουαρίου του 2006, ο Καβασάκι ανέφερε ότι θα μπορούσε να επαναλάβει τα αποτελέσματα που περιγράφηκαν στην δημοσίευσή τους, το 2003 στην επιστημονική επιθεώρηση Nucleic Acids Research. Όμως μία ανεξάρτητη εταιρεία επισημαίνει πως αν και προσπάθησε, δεν κατόρθωσε να τα επαναλάβει.

Η εξεταστική επιτροπή που διεξάγει τις έρευνες έχει αποφασίσει να μη δεχτεί τα νέα αποτελέσματα του Καβασάκι, επειδή η ερευνητική ομάδα δεν χρησιμοποίησε τα ίδια υλικά σύμφωνα με την αρχική δημοσίευση. Επίσης σημειώνουν ότι ενώ οι σημειώσεις του Καβασάκι αποκαλύπτουν πως είχε χρησιμοποιηθεί το βακτήριο Rosetta-gami στο νέο πείραμα φαίνεται να χρησιμοποίησε το βακτήριο Rosetta-gami DC3. Ο Ταΐρα επισημαίνει πως ο Καβασάκι είναι πρόθυμος να επαναλάβει το πείραμα, μπροστά σε μάρτυρες. Ο Καβασάκι, αναφέρει: "δεν έκανα τίποτα λανθασμένο. Απλά, δε γνώριζα, μέχρι σήμερα, τη σημασία των σημειωματαρίων". Την προηγούμενη εβδομάδα, διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν πως ο Ταΐρα δήλωσε ότι ένας βοηθός μπορεί να έχει κατασκευάσει μερικά στοιχεία. Η ερευνητική ομάδα του Ταΐρα εργάζεται για να επαναλάβει τα πειράματα της δεύτερης δημοσίευσης. Δεν έχει ακόμα ασχοληθεί με την τρίτη και την τέταρτη. Η ανακριτική επιτροπή είπε αρχικά ότι θα παρέδιδε μια τελική απόφαση το Μάρτιο. Εν τω μεταξύ το πανεπιστήμιο έχει αναθέσει σε μία άλλη επιτροπή να ερευνήσει συγκεκριμένα ποιος από την ομάδα του Ταΐρα, που περιλαμβάνει περίπου 30 ανθρώπους, ήταν αρμόδιος για ποιά τμήματα των δημοσιεύσεων. Ο Ταΐρα λέει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του αλλά θα ακολουθήσει οποιεσδήποτε συμβουλές του υποδειχθούν. Προσθέτει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο να αποσύρει τη δημοσίευση του 2003. Κι αναφέρει: "δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να αποδεικνύει πως έχουν γίνει λάθη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απουσία των σημειωματάριων".

Concerning the Ongoing Investigation of Papers Submitted by Professor Kazunari Taira
Hes1 is a target of microRNA-23 during retinoic-acid-induced neuronal differentiation of NT2 cells
Induction of DNA methylation and gene silencing by short interfering RNAs in human cells
iRNAs generated by recombinant human Dicer induce specific and significant but target site-independent gene silencing in human cells