Φως στις πόλειςΗ Δημοκρατία της Τσεχίας έγινε το πρώτο κράτος στο οποίο θεσπίστηκε νόμος για την προστασία από την ρύπανση του φωτός, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως οι αστρονόμοι. Επίσης, η Αυστραλία προσπαθεί να λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει το φαινόμενο

Η Δημοκρατία της Τσεχίας έγινε το πρώτο κράτος στο οποίο θεσπίστηκε νόμος για την προστασία από την ρύπανση του φωτός, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως οι αστρονόμοι. Επίσης, η Αυστραλία προσπαθεί να λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει το φαινόμενο. Ο Ατμοσφαιρικός Νόμος της Τσεχίας θα περιορίσει της ποσότητες του τεχνητού φωτός που διαφεύγουν εκτός αστικών κέντρων, ειδικότερα αυτές οι ποσότητες που κινούνται προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Επιπλέον ένας άλλος νόμος που περιορίζει την χημική ρύπανση θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο.Φως στις πόλεις

Η "ρύπανση του φωτός είναι κάτι που έχει πολλές σοβαρές επιπτώσεις στις παρατηρήσεις μας", λέει ο καθηγητής αστρονομίας John Norris, του πανεπιστημίου της Αυστραλίας, μέλος των αστεροσκοπείων Mount Stromlo και Siding Spring. ''Το Μount Stromlo βρίσκεται αμέσως μετά την Canberra, κι έτσι μπορούμε να ελέγξουμε το φως που προέρχεται από αυτήν χωρίς να μας δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στις παρατηρήσεις μας''. Το Mount Stromlo είναι το σημαντικότερο αστεροσκοπείο κοντά σε πόλη, στην Αυστραλία. Το 1994, η Australian Capital Territory Government, που διαχειρίζεται την Canberra, συμφώνησε για ένα δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης δύο προαστίων στη βάση του Mount Stromlo. ''Με μεγάλη γενναιοδωρία μας έδωσαν αυτή τη σημαντική περιοχή'', λέει ο καθηγητής Norris.

Όμως ένα άλλο τηλεσκόπιο που βρίσκεται στην περιοχή Siding Springs, 600 km μακριά αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: το διοικητικό συμβούλιο της πόλης Tamworth, στα όρια της οποίας υπάρχει η περιοχή Siding Springs, αποφάσισε να τοποθετήσει υπαίθριο φωτισμό αυξάνοντας την ρύπανση από το φως. Οι αστρονόμοι για να ξεπεράσουν το πρόβλημα πρότειναν να τοποθετηθούν στους υπαίθριους λαμπτήρες ειδικές συσκευές που θα φυλακίζουν το φως και δεν θα του επιτρέπουν να μετακινηθεί, ειδικότερα προς τα πάνω.

Ο Τσέχικος νόμος, από την άλλη απαιτεί όλοι οι πολίτες και οι οργανισμοί ''να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της φωτεινής ρύπανσης του αέρα''. Ως φωτεινή ρύπανση θεωρείται κάθε μορφή φωτισμού, προερχόμενη από τεχνητό φως, που είναι διασκορπισμένη εκτός των περιοχών για τις οποίες προορίζεται ειδικότερα εάν κατευθύνεται πάνω απ' το επίπεδο του ορίζοντα.

Αντιθέτως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στους ιδιοκτήτες της Canberra, σχετικά με τον τρόπο χρήσης του τεχνητού φωτός. Οι φωτεινοί σηματοδότες, εντούτοις, κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή του φωτός προς τα πάνω. ''Αυτό είναι καλύτερο για εμάς'', σχολιάζει ο καθηγητής Norris. ''Αλλά επίσης σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας των λαμπτήρων μετακινείται προς τα κάτω και δεν σπαταλιέται''. Η Αυστραλιανή Αστρονομική Εταιρεία, παρουσιάζει έναν κατάλογο από διάφορα παρατηρητήρια που επηρεάζονται από τον υπαίθριο φωτισμό.