Παράθυρο msn messengerΑκόμη περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε μόλις έξι βήματα μακριά από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη. Ο Eric Horvitz, στο Ερευνητικό κέντρο της Microsoft στο Redmond της Ουάσιγκτον, και ο Jure Leskovec, που ήταν οικότροφος την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, περιπλανήθηκαν σε πλήθος δεδομένων, καταγράφοντας για ένα μήνα την αξία των στιγμιαίων συνομιλιών, μέσω του προγράμματος Microsoft Messenger.

Παράθυρο msn messengerΑκόμη περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε μόλις έξι βήματα μακριά από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη. Ο Eric Horvitz, στο Ερευνητικό κέντρο της Microsoft στο Redmond της Ουάσιγκτον, και ο Jure Leskovec, που ήταν οικότροφος την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, περιπλανήθηκαν σε πλήθος δεδομένων, καταγράφοντας για ένα μήνα την αξία των στιγμιαίων συνομιλιών, μέσω του προγράμματος Microsoft Messenger (το οποίο διευκολύνει τη συνομιλία, με τρόπο παρόμοιο όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά πιο άμεσο και με λιγότερο επίσημο τρόπο). Οι ερευνητές καταμέτρησαν στη συνέχεια τον αριθμό και την πηγή προέλευσης των μηνυμάτων: συνολικά στάλθηκαν 255 δισεκατομμύρια μηνύματα σε 30 δισεκατομμύρια συνομιλίες μεταξύ 240 εκατομμυρίων ανθρώπων, στα πλαίσια μαθήματος που διεξήχθη τον Ιουνίου του 2006.

Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να δουν κανένα προσωπικό ή αναγνωρίσιμο στοιχείο και δεν είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο μηνυμάτων, αν και μπορούσαν να συσχετίσουν τα μηνύματα με πληροφορίες για την ηλικία και το φύλο που καταγράφηκαν από τους χρήστες κατά την εγγραφή τους στην υπηρεσία. "Δεν εξετάσαμε τα άτομα αλλά τα πρότυπα που παράγουν", αναφέρει ο Horvitz. Οι αριθμοί που προέκυψαν παρήγαγαν έναν χάρτη σημείων επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο, γεγονός που επέτρεψε στους Horvitz και Leskovec να επισημάνουν τα βήματα που χωρίζουν τους χρήστες του Microsoft Messenger. Διαπίστωσαν ότι ο μέσος πιό σύντομος αριθμός βημάτων που οδηγούν από έναν τυχαίο χρήστη σε έναν άλλο ήταν 6.6, πολύ κοντά στους διάσημος "έξι βαθμούς διάζευξης" που κατέδειξε σε μια ομάδα 64 ανθρώπων ο Stanley Milgram, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τη δεκαετία του '60. Ο Horvitz υποστηρίζει πως "εξεπλάγη όταν η ανάλυσή μας ταίριαξε τόσο πολύ με το αποτέλεσμα του 1967. Αναρωτιέμαι αν ο αριθμός έξι είναι μια βασική σταθερά για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Διαθέτουμε μια φυσική αρμονική για την κοινωνική επικοινωνία; Αυτό είναι απλά μία υπόθεσή μου και σίγουρα απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση", καταλήγει. Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους στη 17η Διεθνή Διάσκεψη σχετικά με το World Wide Web, στο Πεκίνο την 1η Απριλίου 2008.

Το 2003 ο Duncan Watts, τότε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και τώρα στο ερευνητικό κέντρο της Yahoo! στη Νέα Υόρκη, έκανε ανάλογο πείραμα (με 61.000 εθελοντές) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιβεβαιώνοντας επίσης τους "έξι βαθμούς διάζευξης". Οι Horvitz και Leskovec είδαν διάφορες άλλες τάσεις στα στοιχεία τους. Συχνότερα η στιγμιαία συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων είναι περισσότερο δημοφιλής παρά μεταξύ ομάδων (η εφαρμογή επιτρέπει σε μέχρι 20 ανθρώπους να κουβεντιάζουν ταυτόχρονα). Οι άνθρωποι προτιμούν να κουβεντιάζουν με το αντίθετο φύλο, και τείνουν να "κολλήσουν" με ανθρώπους της ίδιας ηλικιακής ομάδας, ειδικά όταν είναι νέοι. Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις στα στοιχεία, πως οι χρήστες 15 - 30 ετών αποτελούν τις μεγαλύτερες ομάδες. Γεωγραφικά, η πλειοψηφία των χρηστών ήταν στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, ενώ μεγάλες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν παρείχαν κανένα στοιχείο. Στην Αφρική, οι περισσότεροι χρήστες βρέθηκαν περίπου στις παραλιακές περιοχές και η βόρεια Κορέα ήταν παντελώς «απούσα».