Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονικές Ειδήσεις
Εμφανίσεις: 6356

Πολική αρκούδαΗ λίστα με τα είδη ζώων και φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση, συνεχώς διευρύνεται. Περισσότερα από 500 νέα είδη απειλούνται, μεταξύ αυτών και η πολική αρκούδα. Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, το ανεξέλεγκτο κυνήγι και διάφοροι άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες έχουν επιφέρει το εξής αποτέλεσμα: 16.119 είδη βρίσκονται στη "Κόκκινη λίστα του 2006", όπως ονομάζεται, της Εταιρίας Προστασίας των Ειδών (IUCN), 503 είδη περισσότερα από ότι το 2004. Οι χώρες με εντονότερα προβλήματα εξαφάνισης είναι η Κίνα, η Βραζιλία , το Μεξικό και η Αυστραλία.

Η λίστα με τα είδη ζώων και φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση, συνεχώς διευρύνεται. Περισσότερα από 500 νέα είδη απειλούνται, μεταξύ αυτών και η πολική αρκούδα. Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, το ανεξέλεγκτο κυνήγι και διάφοροι άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες έχουν επιφέρει το εξής αποτέλεσμα: 16.119 είδη βρίσκονται στη "Κόκκινη λίστα του 2006", όπως ονομάζεται, της Εταιρίας Προστασίας των Ειδών (IUCN), 503 είδη περισσότερα από ότι το 2004. Οι χώρες με εντονότερα προβλήματα εξαφάνισης είναι η Κίνα, η Βραζιλία , το Μεξικό και η Αυστραλία.

Πολική αρκούδα

Στην IUCN ανήκουν 80 κυβερνήσεις, 850 ανεξάρτητες οργανώσεις και γύρω στους 10.000 επιστήμονες απ' όλη τη υφήλιο. "Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα προστατευόμενα είδη, δίνοντας έμφαση στα ενδιαιτήματά τους", προτείνει η IUCN. Στη νέα λίστα των ειδών που απειλούνται προστέθηκε η πολική αρκούδα και ο ιπποπόταμος. "Αν δεν περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη τότε ο αριθμός των πολικών αρκούδων τα επόμενα 45 χρόνια θα μειωθεί κατά 30 %", εξηγούν οι ειδικοί του IUCN. Έρευνες έδειξαν τελευταία, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρτική είναι οι κυριότεροι παράγοντες που θα πρέπει να μας ανησυχούν. Οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στη Δημοκρατία του Κονγκό είχαν ως αποτέλεσμα να απειλείται και ο ιπποπόταμος. Το ανεξέλεγκτο και χωρίς έλεγχο κυνήγι από το 1994 έως σήμερα στη περιοχή έχει μειώσει έως και 95% αυτό το είδος!

Στις θάλασσες και στα ποτάμια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Περισσότερα από τα μισά ψάρια των Μεσογειακών γλυκών νερών απειλούνται. Το ίδιο ισχύει και για αυτά που βρίσκονται στην Ανατολική Αφρική. Οι ωκεανοί φυσικά δεν θα μπορούσαν να μείνουν και αυτοί έξω από τη "Κόκκινη λίστα". "Από τα 547 είδη ψαριών" ,όπως τονίζει η IUCN, "το 20% αυτών απειλούνται". Και η συνέχεια δεν έχει τελειωμό: στο βυθό της θάλασσας επιπλέον είδη απειλούνται. Η Άχιμ Στέινερ, γενική διευθύντρια της IUCN, καταλήγει : "Οι συνέπειες για την παραγωγικότητα, την αντοχή των οικοσυστημάτων και του ανθρωπίνου πληθυσμού είναι εκτεταμένες".

The 2006 IUCN Red List of Threatened Species
The 2006 IUCN Red List of Threatened Species - Photo Gallery