Η πιο περιεκτική μελέτη μέχρι σήμερα για τις εξελικτικές σχέσεις τριών ειδών ζώων παρουσιάστηκε στις 22 Απριλίου. Τα τρία αυτά είδη είναι ο άνθρωπος, η μύγα του ξυδιού και ο νηματώδης (σκουλήκια πολύ μικρού μεγέθους με ευρεία εξάπλωση και πάρα πολλά είδη). Και για τα τρία αυτά έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση του DNA και έχουν κατατεθεί στις βάσεις δεδομένων οι ακολουθίες των γονιδίων τους
Η πιο περιεκτική μελέτη μέχρι σήμερα για τις εξελικτικές σχέσεις τριών ειδών ζώων παρουσιάστηκε στις 22 Απριλίου. Τα τρία αυτά είδη είναι ο άνθρωπος, η μύγα του ξυδιού και ο νηματώδης (σκουλήκια πολύ μικρού μεγέθους με ευρεία εξάπλωση και πάρα πολλά είδη). Και για τα τρία αυτά είδη έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση του DNA και έχουν κατατεθεί στις βάσεις δεδομένων οι ακολουθίες των γονιδίων τους. Η μελέτη περιελάμβανε την σύγκριση 100 διαφορετικών γονιδίων που υπάρχουν και στα τρία είδη και έδειξε ότι ο άνθρωπος εξελικτικά βρίσκεται πιο κοντά στις μύγες απ' ότι στους νηματώδεις. Η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και συμμετείχαν και ερευνητές από την Ιαπωνία ενώ δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Evolutionary Biology.
Κάθε ένα από τα είδη των ζώων αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη ομάδα ζώων: τα θηλαστικά αντιπροσωπεύονται από τον άνθρωπο, τα αρθρόποδα από την μύγα του ξυδιού και οι νηματώδεις (είναι πάρα πολλά είδη) από το ένα είδος νηματώδη που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να ανατρέψουν μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που ασχολήθηκε με ένα μόνο γονίδιο ενώ έχουν σημαντικά στοιχεία για τις έρευνες που γίνονται τόσο στην ιατρική όσο και στην αναπτυξιακή βιολογία.
Μέχρι σήμερα είχαν διατυπωθεί δύο θεωρίες όσον αφορά την εξέλιξη και την σχέση των ομάδων αυτών. Η κλασσική θεωρία η οποία χρησιμοποιεί την ομάδα των ''Κοιλωματικών'' δέχεται ότι ο άνθρωπος και η μύγα του ξυδιού είναι πιο κοντά εξελικτικά από τους νηματώδεις. Η νεότερη θεωρία, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ''Nature'', χρησιμοποιεί την ομάδα των ''Εκδυσόζωων'' και δέχεται ότι η μύγα και ο νηματώδης είναι εξελικτικά πιο κοντά απ’ ότι με τον άνθρωπο.
Το όνομα ''Εκδυσόζωα'' αναφέρεται σε μια ιδιότητα που έχουν τα έντομα (και τα υπόλοιπα αρθρόποδα) και οι νηματώδεις να αφαιρούν το εξωτερικό τους περίβλημα με μια διαδικασία που ονομάζεται έκδυση και να βγάζουν καινούριο. Παρόμοια το όνομα των ''Κοιλωματικών'' αναφέρεται στη παρουσία μιας εσωτερικής κοιλότητας του σώματος στον άνθρωπο και στη μύγα του ξυδιού ενώ οι νηματώδεις έχουν μια ημιτελή κοιλότητα η οποία ονομάζεται ψευδοκοίλωμα και αυτοί ψευδοκοιλωματικοί.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η νεότερη θεωρία των ''Εκδυσόζωων'' υϊοθετήθηκε πολύ γρήγορα από τους επιστήμονες και χρησιμοποιήθηκε σε πολλά επιστημονικά βιβλία που σήμερα κυκλοφορούν. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 100 διαφορετικά γονίδια τα οποία σύγκριναν σε ομάδες των 10 ή των 20 μεταξύ των τριών ειδών. Επίσης χρησιμοποίησαν διάφορα είδη γονιδίων μεταξύ αυτών και κάποια που θεωρούνται ότι εξελλίσονται πιο αργά από τα άλλα (πιο συντηρημένα γονίδια) και τα οποία θεωρείται ότι περιέχουν πιο σωστές πληροφορίες για το πως ακριβώς έγινε η εξέλιξη των ειδών. Σε όλες τις συγκρίσεις που έγιναν υποστηρίζεται η κλασσική θεωρία των ''Κοιλωματικών'' η οποία όταν διατυπώθηκε είχε σαν βάση της μορφολογικά-δομικά στοιχεία ενώ τώρα υποστηρίζεται και από το DNA. H θεωρία των ''Εκδυσόζωων'' απορρίφθηκε σε όλες τις συγκρίσεις που έγιναν.
Οι νηματώδεις και οι μύγες του ξυδιού, είναι μοντέλα οργανισμών και χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα σε διάφορες ιατρικές έρευνες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την εξελικτική σχέση αυτών των ειδών με τον άνθρωπο για να ερμηνεύσουμε σωστά τα αποτελέσματα των ερευνών, αναφέρουν οι ειδικοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι χρήσιμα ακόμα και στην αστροβιολογία η οποία μελετά τους τρόπους με τους οποίους σχηματίστηκαν οι διάφοροι οργανισμοί στην γη και πως αυτό μπορεί να γίνει και σε άλλους πλανήτες.
Από την παραπάνω μελέτη φαίνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη της επιστήμης να εξάγει περισσότερα πειραματικά δεδομένα έτσι ώστε να γνωρίσει και να κατανοήσει καλύτερα το φαινόμενο της ζωής.