Εκτύπωση
Κατηγορία: Βιβλία
Εμφανίσεις: 2803

Εκδόσεις Ψυχογιός
Σιωπηλές Κραυγές

 Σιωπηλές Κραυγές  Τίτλος: Σιωπηλές Κραυγές
 Συγγραφέας: Γιώργος Πολυράκης
 Θέμα: Ίστορικό Μυθιστόρημα
 Σελίδες: 456
 ISBN: 978-960-453-158-5
 Εκδότης: Εκδόσεις Ψυχογιός
 Ημ/νία Έκδοσης:  2007

Στις δύο μεταξύ τους αντίθετες πλευρές του χάρτη, στην Κέρκυρα και την Κωνσταντινούπολη, που τελούν υπό Ενετική και Οθωμανική κυριαρχία αντίστοιχα, εξελίσσονται δύο ελληνικές ιστορίες με πρωταγωνιστές τα μέλη μίας οικογένειας. Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, που η αφετηρία του τοποθετείται στην Κωνσταντινούπολη έναν αιώνα από τότε που η σημαντικότερη πόλη του Βυζαντίου θα αλωθεί για να την προσαρτήσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Πόλη που διατηρεί αποχρώσεις του μεγαλείου της και της αυτοκρατορικής της καταγωγή, ακόμα και σήμερα. Ο Ιωάννης Νοταράς, με πρωθυπουργική καταγωγή, θα θυσιαστεί για χάρη του γιου του Νικηφόρου προκειμένου ο τελευταίος να γλιτώσει από τις σεξουαλικές ορέξεις του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Ο δεκατριάχρονος νεαρός φυγαδεύεται στην Κέρκυρα, ο πατέρας του στραγγαλίζεται, ενώ η μητέρα Ισμήνη και η αδερφή του Θεοδώρα καταλήγουν στο χαρέμι του σουλτάνου, ως λάφυρο και προϊόν προς σαρκική κατανάλωση.

Στο χαρέμι οι δύο γυναίκες θα γνωρίσουν την αντιφατική προσωπικότητα της γυναίκας του σουλτάνου: μίας πρωταγωνίστριας που στα θέση των σκλάβων μητέρας και κόρης αντανακλάται η δική της μητρική στοργή, ενεργοποιούνται τα δικά της μητρικά φίλτρα προστατεύοντας την κόρη και σώζοντας τη μάνα από τον υγρό τάφο του Βοσπόρου. Οι καταστάσεις θα το φέρουν έτσι ώστε να μεγαλώνει το παιδί του σουλτάνου και της Θεοδώρας, για την οποία τρέφει μεγάλη εκτίμηση. Ταυτόχρονα, ως γυναίκα μεγαλωμένη με αυστηρούς ισλαμικούς νόμους κατορθώνει να επιβάλλει τη βούλησή της στον σουλτάνο, τον σκληρό διοικητή που τον μετατρέπει σε πειθήνιο όργανό της, ώστε να επιτύχει τις δικές τις επιδιώξεις. Μέσα σε ένα κλίμα που δηλητηριάζεται από συνωμοσίες εξουσίας, σαρκικές απολαύσεις και αμύθητο πλούτο, η ανθρώπινη πλευρά της γυναίκας του σουλτάνου θα κατορθώσει να σώσει τις Ισμήνη και Θεοδώρα.

Στην άλλη πλευρά της Ελλάδος, στην ενετοκρατούμενη Κέρκυρα ο Νικηφόρος με επιμονή και αγαθή ψυχή εξελίσσεται από ποπολάρος σε έναν φέρελπι νέο που βοηθώντας την ψυχολογική ανάταση της κόρης του αφεντικού του, θα κατορθώσει να κερδίσει την αγάπη της. Η αρχική φιλική αγάπη μεταμορφωμένη σε γενναιοψυχία και υποστήριξη θα εξελιχθεί σε πραγματικό έρωτα που θα οδηγήσει στην αγκαλιά του Νικηφόρου τη γυναίκα που αγάπησε με μεγάλο πάθος.

Στο χαρέμι, η Θεοδώρα θα συναντήσει τον έρωτα στη μορφή ενός σκλάβου ευνούχου, μία πλατωνική αγάπη που θα παραμείνει ανεκπλήρωτη. Η Ισμήνη θα γνωρίσει έναν άντρα τον οποίο και θα αγαπήσει παράφορα, σκιρτώντας ερωτικά ίσως για πρώτη φορά στη ζωή της. Κι αν κάποτε η Κωνσταντινούπολη χώρισε την οικογένεια, οι ρίζες που δημιουργήθηκαν στην Πόλη, δεν θα καταστραφούν: μετά από 30 χρόνια η επανένωση θα αποτελέσει την αφετηρία μίας νέας ζωής απαλλαγμένης από τις κακουχίες και τις άσχημες εικόνες του παρελθόντος.

Το μυθιστόρημα αποτελεί ένα μίγμα ιστορικών γεγονότων και μυθοπλασιών, που συνυπάρχουν με συνάφεια ώστε η ιστορία να αποκαλύπτεται σταδιακά και να διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Λίγα λόγια για το Συγγραφέα
Ο Γιώργος Πολυράκης γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Λύτρωση και το 1995 το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο Μαθητικές Αναμνήσεις. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ το μυθιστόρημα Εκείνη η Στιγμή. Ακολούθησε, το Δεκέμβριο του 1998, το μυθιστόρημα Χορεύοντας στη Σιωπή, το οποίο αγαπήθηκε αμέσως απ’ το αναγνωστικό κοινό και τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων. Μάλιστα, γυρίστηκε σε σίριαλ, το οποίο προβλήθηκε το χειμώνα του 2003 από την τηλεόραση του Alpha. Επίσης, από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν το Συνάντηση με το Χθες (Α΄ Βραβείο Μυθιστορήματος από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»), Η Κόρη της Ανεμώνης, Με την Πνοή του Ανέμου, Μακρινοί Ορίζοντες και Σαν να μην Πέρασε μια Μέρα.