Σκούφος με ηλεκτρόδιαΓερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν κατασκευάσει ένα πληκτρολόγιο, σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές, το οποίο θα μεταφράζει τις ηλεκτρικές ώσεις των εγκεφαλικών σημάτων σε γράμματα και λέξεις. Βραχυπρόθεσμα, η τεχνολογία θα επιτρέψει στους εμπνευστές της να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μακροπρόθεσμα όμως, μια τέτοια αλληλεπιδραστική εγκεφαλική συσκευή θα μπορούσε να αντικαταστήσει το χειριστήριο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να χρησιμεύσει ως εργαλείο επικοινωνίας για ανθρώπους ανίκανους να μιλήσουν ή να γράψουν.

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν κατασκευάσει ένα πληκτρολόγιο, σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές, το οποίο θα μεταφράζει τις ηλεκτρικές ώσεις των εγκεφαλικών σημάτων σε γράμματα και λέξεις. Βραχυπρόθεσμα, η τεχνολογία θα επιτρέψει στους εμπνευστές της να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μακροπρόθεσμα όμως, μια τέτοια αλληλεπιδραστική εγκεφαλική συσκευή θα μπορούσε να αντικαταστήσει το χειριστήριο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να χρησιμεύσει ως εργαλείο επικοινωνίας για ανθρώπους ανίκανους να μιλήσουν ή να γράψουν.

Σκούφος με ηλεκτρόδια"Ονειρευόμαστε μία συσκευή σαν σκούφο η οποία θα διαθέτει ενσωματωμένα ηλεκτρόδια προκειμένου να καταγράφει τα εγκεφαλικά σήματα. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βάλουν τον ειδικό σκούφο στο κεφάλι τους και να έχουν μια ασύρματη σύνδεση από τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή ώστε να μπορούν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια", λέει ένας από τους επιστήμονες της μελέτης, ο καθηγητής Κλάους - Ρόμπερτ Μίλερ, του Ινστιτούτου Fraunhofer.

Η συσκευή αυτή απαιτεί προόδους στην τεχνολογία ηλεκτροδίων που επιτρέπει σε μικροσκοπικούς αισθητήρες μετάλλων να συλλέγουν ηλεκτρικά σήματα από τη δραστηριότητα του εγκεφάλου χωρίς να υπάρχει επαφή με το δέρμα. Προς το παρόν, ο Μίλερ και οι συνεργάτες του έχουν περιοριστεί σε έναν συμβατικό σκούφο ηλεκτροδίων, ο οποίος μοιάζει με το σκουφάκι ενός κολυμβητή έχοντας ενσωματωμένα 64 ή 128 σημεία επαφής και σύνολο καλωδίων που οδηγούν σε έναν υπολογιστή. Κάθε ηλεκτρόδιο που ενσωματώνεται στο "σκουφάκι" πρέπει να αλείφεται με αγώγιμο πήκτωμα προτού τοποθετηθεί η συσκευή στο κεφάλι ενός ατόμου, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περίπου 30 λεπτά. Η τεχνολογία του Μίλερ και των συνεργατών του περιλαμβάνει και πρόσθετο λογισμικό. Μόλις ένα ηλεκτρόδιο του "σκούφου" τεθεί σε λειτουργία, το άτομο θα πρέπει να ρυθμίσει τον υπολογιστή με συγκεκριμένα εγκεφαλικά σήματα. Η παραπάνω διαδικασία στο σύστημα του Fraunhofer διαρκεί μόλις 5 λεπτά, ενώ σε άλλα ερευνητικά προγράμματα ο αντίστοιχος χρόνος μπορεί να απαιτεί 100 ώρες εκπαίδευσης.

"Η ομάδα του Βερολίνου είναι πολύ ισχυρή και έχει εστιαστεί στη διαδικασία αποκωδικοποίησης των σημάτων από τον υπολογιστή", λέει ο Ρόμπερτ Λιμπ, ερευνητής διεπαφών εγκεφάλου - υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Γκρατζ, στην Αυστρία. Ο Λιμπ είναι μέλος ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει μια συσκευή ώθησης των ατόμων σε εικονικό περιβάλλον, βασισμένο σε εγκεφαλικά σήματα. Η ερευνητική ομάδα του Βερολίνου καταγράφει και μελετά διάφορα δεδομένα που δείχνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Ο στόχος των ερευνητών είναι να εντοπίσουν και να παρουσιάσουν περισσότερες ψυχολογικές μετρήσεις, όπως εκείνες που αποκαλύπτουν τη γνωστική δραστηριότητα, την προσοχή, το άγχος και την επαγρύπνηση. Η μελέτη θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε πλούτο των πληροφοριών για την εγκεφαλική λειτουργία, ή να εξηγήσει πώς ο εγκέφαλος κατορθώνει να βελτιώνει και να συνθέτει άμεσα τις εικόνες που παρακολουθούμε.

Writing with the Mental Typewriter
Prof. Dr. Klaus-Robert Müller