ΦοινικόδεντραΤα φοινικόδεντρα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των αθρώπων, στα νησιά Solomon, δεδομένης της εξαιρετικά σημαντικής εξάρτησης της γεωργίας από τα συγκεκριμένα δέντρα. Τραυματισμοί που σχετίζονται με τα δέντρα αυτά είναι συνεπώς αναπόφευκτοι.

 

 

Τα φοινικόδεντρα είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωής στα νησιά Solomon, δεδομένης της εξαιρετικά σημαντικής εξάρτησης της γεωργίας από τα συγκεκριμένα δέντρα. Τραυματισμοί που σχετίζονται με τα δέντρα αυτά είναι συνεπώς αναπόφευκτοι. Εξετάστηκαν λοιπόν αρχεία από το νοσοκομείο Central Referral ώστε να προσδιοριστεί:

  1. Πόσο συχνά εμπλέκονται οι καρύδες σε τραυματισμούς που αναφέρθηκαν στο χειρουργικό τμήμα
  2. Ποιοί ασθενείς τραυματίζονται
  3. Το είδος των τραυματισμών που προκαλούνται

 

Η παρούσα μελέτη, η οποία έχει εκδοθεί στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Trauma, εξετάζει όλους τους ασθενείς που αναφέρθηκαν στο τμήμα Χειρουργικής και Ορθοπαιδικής μεταξύ Ιανουαρίου 1994 και Δεκεμβρίου 1999 και οι οποίοι είχαν τραυματισμό σχετιζόμενο με καρύδες. Αυτό κατέστη δυνατό λόγω ενός εντύπου επιδημιολογίας, στο οποίο καταγράφονται οι λεπτομέρειες του ασθενούς, η αιτία τραυματισμού, τα κατάγματα και άλλες σχετικές πληροφορίες. Ένα ποσοστό 3,4% όλων των τραυματισμων που παρουσιάστηκαν στο χειρουργικό τμήμα σχετιζόταν με τα φοινικόδεντρα ή τις καρύδες.

ΦοινικόδεντραΣυγκεκριμένα, 85 ασθενείς έπεσαν από ένα φοινικόδεντρο, 16 ασθενείς αντιμετώπισαν πρόβλημα λόγω καρύδας που τους έπεσε στο κεφάλι, σε 3 ασθενείς έπεσε ολόκληρο το φοινικόδεντρο, ενώ ένας ασθενής κλώτσησε ένα φοινικόδεντρο που βρέθηκε μπροστά του -άγνωστο γιατί. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν κάτω από την ηλικία των 25 ετών, ενώ τα περισσότερα τραύματα ήταν κατάγματα. Πιο συγκεκεριμένα όσον αφορά τα είδη των καταγμάτων, αυτά αφορούν κυρίως τα άνω άκρα αλλά και τον κορμό καθώς και το κρανίο. Ας σημειωθεί ότι όλα τα κατάγματα στο κρανίο παρατηρήθηκαν σε ασθενείς ηλικίας 10 ετών και κάτω.

Αυτή η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί αναφορικά με τραύματα που προκλήθηκαν από καρύδες και φοινικόδεντρα. Δίνει έμφαση σε συγκεκριμένα επιδημιολογικά γεγονότα που συνηγορούν υπέρ των προστατευτικών-προληπτικών μέτρων στα νησιά Solomon. Οι γονείς και τα μικρά παιδιά πρέπει να πληροφορηθούν για τους κινδύνους που κρύβει το παιχνίδι κοντά σε φοινικόδεντρα. Επίσης τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το να μαζεύουν φρούτα.

Φαίνεται λοιπόν πως έχουμε μείνει πίσω όσον αφορά θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής. Δηλαδή, αντί να προειδοποιούμε τα παιδιά για τους κινδύνους που εγκυμονούν λόγου χάρη τα ναρκωτικά, θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στο να τα ενημερώνουμε για τον κίνδυνο που έρχεται από... ψηλά!

Έτσι προκύπτει και το θέμα: μην προχωράτε ανυποψίαστοι γιατί...ποιός ξέρει τι μπορεί να σας έρθει στο κεφάλι!

Asian and Pacific Coconut Community (APCC)