Βέλτιστες περιοχές για συναλλαγέςΞεχάστε την αίθουσα συναλλαγών - στο μέλλον, ένα άδειο οικόπεδο στο Ουζμπεκιστάν ή μια φορτηγίδα αγκυροβολημένη μίλια στα ανοικτά της νότιας ακτής της Χιλής μπορεί να είναι το πιο προσοδοφόρο σημείο για να κάνετε παιχνίδι με τις αγορές.

 

Ξεχάστε την αίθουσα συναλλαγών - στο μέλλον, ένα άδειο οικόπεδο στο Ουζμπεκιστάν ή μια φορτηγίδα αγκυροβολημένη μίλια στα ανοικτά της νότιας ακτής της Χιλής μπορεί να είναι το πιο προσοδοφόρο σημείο για να κάνετε παιχνίδι με τις αγορές. Μια νέα ανάλυση που τοποθετεί ένα συγκεκριμένο είδος συναλλαγής στο θεωρητικό της όριο, βρίσκει τα ακριβή σημεία μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων του κόσμου για να κάνετε παιχνίδι με την ταχύτητα του φωτός. Στις σημερινές αγορές, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αναζητούν και ενεργούν για τις σχετικές πληροφορίες σε ελάχιστο χρόνο, στέλνοντας τις παραγγελίες μέσω οπτικών ινών σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Με την αγορά ή πώληση μετοχών για δέκατα του δευτερολέπτου μπροστά από την υπόλοιπη αγορά, εκμεταλλεύοντας αποθέματα για μερικά λεπτά και στη συνέχεια κάνοντάς το ξανά, επιχειρηματίες μετατρέπουν σε κλάσματα του δευτερολέπτου, πέννες σε σωρούς δολαρίων. Για να περιοριστεί ο χρόνος, οι επιχειρήσεις συχνά αγοράζουν χώρο για τους υπολογιστές τους σε όσο το δυνατόν πλησιέστερο σημείο στους υπολογιστές που κάνουν τις συναλλαγές, περιορίζοντας το χρόνο ταξιδιού των δεδομένων.

Βέλτιστες περιοχές για συναλλαγέςΑλλά για να αξιοποιηθούν τα 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου που χρειάζονται τα δεδομένα να διασχίσουν τον Ατλαντικό, αποδεικνύεται ότι το σημείο καμπής δεν είναι πάντα στην πόρτα του ανταλλακτηρίου. Για ορισμένα περιουσιακά εταιρικά στοιχεία που πωλούνται σε περισσότερες από μία αγορές, όπως τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, τα σημεία που δίνουν χρήματα είναι στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, αναφέρουν οι ερευνητές σε μία εργασία που δημοσιεύεται στο Physical Review E (A.D. Wissner-Gross and C.E. Freer. Relativistic statistical arbitrage. Physical Review E, in press, 2010). Η ομάδα υπολόγισε πρωταρχικές θέσεις για την εκτέλεση συγκεκριμένων συναλλαγών σε 52 μεγάλα χρηματιστήρια τίτλων του κόσμου [Εικόνα: Όταν η ταχύτητα του φωτός είναι ο μόνος περιοριστικός παράγοντας, η καλύτερη θέση για την συναλλαγών δεν είναι στα δωμάτια των χρηματιστηρίων του κόσμου (μεγάλες κόκκινες κουκκίδες), αλλά τα ενδιάμεσα σημεία (μπλε)]. Η ανάλυση λαμβάνει υπόψη της την καθυστέρηση με την ταχύτητα του φωτός μεταξύ των χρηματιστηρίων, καθώς και τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών τους, όπως ο όγκος και συχνότητα. «Ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές από αυτές τις βέλτιστες θέσεις βρίσκονται στον ωκεανό ή σε άλλες ανεπαρκώς συνδεδεμένες με το παγκόσμιο δίκτυο, περιοχές», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Alexander Wissner-Gross από το εργαστήριο MIT Media Laboratory.

«Απλά, η ιδιοκτησία ή η κατοχή κυριαρχίας επί μιας συγκεκριμένης θέσης πάνω στη Γη θα μπορούσε να αποδειχθεί ενδιαφέρουσα από οικονομικής απόψεως. Αλλά κάποια σημεία επιλογής, όπως το Λος Άντζελες, είναι ήδη καλά συνδεδεμένα», λέει ο συν-συγγραφέας και μαθηματικός Cameron Freer του Πανεπιστημίου της Χαβάη (University of Hawaii at Manoa). Για τη διενέργεια ορισμένων πράξεων που πωλούνται τόσο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όσο και σε αυτό του Τόκιο, η ιδανική θέση είναι μάλλον ήδη συνδεδεμένο με το δίκτυο.

«Ωστόσο, ακόμη και για τις υψηλής σπουδαιότητας περιοχές με προϋπάρχουσα υποδομή, είναι απίθανο κάποιος να επωφεληθεί άμεσα από αυτόν τον χάρτη παραγωγής χρήματος», αναφέρει ο ειδικός υπολογιστικής οικονομίας Michael Kearns, Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας στη Φιλαδέλφεια (University of Pennsylvania in Philadelphia). Και συνεχίζει: «εάν τοποθετήσετε της υψηλής συχνότητας συναλλαγές στο θεωρητικό τους όριο, τότε τελικά οι ερευνητές έχουν δίκιο - ο περιορισμός των πόρων θα είναι η ταχύτητα του φωτός. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι η μεταφορά από δρομολογητή σε δρομολογητή που επιβραδύνει τα δεδομένα έτσι ώστε ακόμη και αν μπορούσε να συνδεθεί μια οπτική ίνα στο κέντρο δεδομένων της συναλλαγής, η παραγγελία σας θα εξακολουθούσε να επιβραδύνεται καθώς τα δεδομένα περνούν από τον έναν υπολογιστή στον άλλο. Υπάρχουν, επίσης, θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων. Διαπιστώνεται ότι ακόμα κι αν οι συναλλαγές είναι τεράστιες σε όγκο, η κερδοφορία δεν ταιριάζει με την υπερβολή».