Μια προσπάθεια να φτιαχτούν πατάτες ανθεκτικές σε έντομα που απομυζούν τους χυμούς των φυτών, απέδειξε την αδυναμία πρόβλεψης των πιθανών συνεπειών της Γενετικής Μηχανικής. Τα τροποποιημένα Τα τροποποιημένα φυτά αποδείχθηκαν, χωρίς να είναι αναμενόμενο, ευαίσθητα σε άλλα είδη εντόμων
Μια προσπάθεια να φτιαχτούν πατάτες ανθεκτικές σε έντομα που απομυζούν τους χυμούς των φυτών, απέδειξε την αδυναμία πρόβλεψης των πιθανών συνεπειών της Γενετικής Μηχανικής. Τα τροποποιημένα φυτά αποδείχθηκαν, χωρίς να είναι αναμενόμενο, ευαίσθητα σε άλλα είδη εντόμων. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι θα πρέπει κάθε διαγονιδιακή σειρά φυτών να ελέγχεται ξεχωριστά από τις άλλες.
Ποικιλίες καλαμποκιού και βαμβακιού έχουν ήδη τροποποιηθεί ώστε να είναι ανθεκτικές σε έντομα που τσιμπάνε, μέσω της εισαγωγής στο γενετικό υλικό τους του γονιδίου για μια βακτηριακή τοξίνη, που παράγεται από το βακτήριο Bacillus thurigiensis (Bt). Όμως η Βt δεν απομακρύνει έντομα όπως αυτά που απομυζούν χυμούς, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να αναζητούν άλλες φυσικές ουσίες όπως για παράδειγμα οι λεκτίνες, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά φυτά και σπόρους για να κρατήσουν τα έντομα σε απόσταση. Οι λεκτίνες έχουν μια αντιφατική ιστορία. Οι μεταλλαγμένες πατάτες που έφτιαξε ο Arpad Pusztai, ξεσήκωσαν μια θύελλα στην Βρετανία, σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Τώρα η ερευνητική ομάδα του Nick Birch στο ερευνητικό ινστιτούτο για τις καλλιέργειες της Σκωτίας κοντά στο Dundee, ανακάλυψε ότι τα φυτά στα οποία έχουν εισαχθεί γονίδια λεκτινών, έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκοαλκαλοειδών, ουσίες που δίνουν στα φυτά μια δυσάρεστη γεύση για πολλά έντομα και θηλαστικά.
Τα επίπεδα των γλυκοαλκαλοειδών στα φύλλα των μετασχηματισμένων πατατών μειώθηκαν σε ποσοστό 44%. Αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στην εισαγωγή ενός άλλου γονιδίου το οποίο κωδικοποιεί για έναν αναστολέα τρυψίνης. Η ομάδα προειδοποιεί ότι φυτά με μειωμένα επίπεδα γλυκοαλκαλοειδών, θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτα σε ένα φάσμα εντόμων. Επίσης η μείωση των επιπέδων των ουσιών αυτών, στην πράξη διεγείρει ένα άλλο παράσιτο της πατάτας να τραφεί. "Οι μη προβλεπόμενες παράπλευρες συνέπειες από τις διάφορες τεχνικές μετασχηματισμού, θα πρέπει να διερευνηθούν πολύ προσεκτικά", λέει η Angelika Hilbeck, οικολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στη Ζυρίχη. Παρά το ότι οι προαναφερθείσες ποικιλίες ήταν εργαστηριακές, εν τούτοις έχουν αναφερθεί μη αναμενόμενες ανεπιθύμητες ιδιότητες και σε εμπορικές τροποποιημένες καλλιέργειες. Οι στήμονες ενός ανθεκτικού σε ζιζανιοκτόνο φυτού-σόγιας, παρατηρήθηκε ότι ανοίγουν και σπάνε σε ζεστά κλίματα, για παράδειγμα.
Όμως, ανεπιθύμητες ιδιότητες προκύπτουν και στα κλασσικά προγράμματα επιλεγμένων διασταυρώσεων, σημειώνει ο Howard Davies που επίσης εργάζεται στο ερευνητικό ινστιτούτο για τις καλλιέργειες της Σκωτίας. Συνεχίζει, λέγοντας ότι νέες τεχνικές απαιτούνται για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και ότι προς το παρόν, αναπτύσσονται τεχνολογίες με τις οποίες να μπορούν να μετριούνται πολλοί διαφορετικοί μεταβολίτες στα φυτά. Αυτές οι προσεγγίσεις μαζί με τεχνικές που μπορούν να δείξουν χιλιάδες γονιδίων ή πρωτεϊνών ταυτόχρονα, θα βοηθούσαν να αποκαλυφθούν οι όποιες ανεπιθύμητες ιδιότητες μπορούν να προκύψουν κατά τις διαδικασίες γενετικού μετασχηματισμού των καλλιεργήσιμων φυτών.
