Εκδοτικός Οίκος "ΤΡΑΥΛΟΣ"
Fractal Φόνοι. Μία μαθηματική περιπέτεια

 Fractal Φόνοι. Μία μαθηματική περιπέτεια  Τίτλος: Fractal Φόνοι. Μία μαθηματική περιπέτεια
 Συγγραφέας: Μαρκ Κοέν (Mark Cohen)
 Μεταφραστής: Νάσος Κυριαζόπουλος, Ph.D.
 Θέμα: Μαθηματική Λογοτεχνία
 Σελίδες: 396
 ISBN: 978-960-6640-28-5
 Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος "ΤΡΑΥΛΟΣ"
 Ημ/νία Έκδοσης:  2007

Ο Πέπερ Κέιν ήταν κάποτε πεζοναύτης. Μετά εργάστηκε ως δικηγόρος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αποφάσισε να γίνει ένας ιδιωτικός ερευνητής, ένας ντετέκτιβ που βοηθά τους ανθρώπους να λύνουν γρίφους. Η παρούσα αποστολή φαινόταν λίγο αλλοπρόσαλλη: τρεις καθηγητές μαθηματικών, με κοινό τους στοιχείο τις μελέτες τους για τη γεωμετρία των φράκταλ, βρίσκονται δολοφονημένοι μακριά ο ένας από τον άλλο, και με χρονική απόκλιση αρκετών μηνών. Η δόκτωρ Τζέιν Σμάιερς, καθηγήτρια μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, προσπαθεί να πείσει τον Πέπερ Κέιν για την αναγκαιότητα ανάληψης της υπόθεσης, καθώς η ίδια πιστεύει πως οι φόνοι σχετίζονται και κάτι κρύβεται πίσω από αυτούς.

Ο Πέπερ πείθεται, άλλωστε ήταν και η δουλειά του, αν και προς το τέλος του βιβλίου το ενδιαφέρον έχει μετακινηθεί και προς την κα Σμάιερς. Κι έτσι ξεκινάει μία περιπέτεια, ένα συνεχές κυνηγητό, όπου ο Πέπερ προσπαθεί να συνθέσει στοιχεία του γρίφου, για να καταλήξει σε κάποιο λογικό συμπέρασμα. Σε αυτή την προσπάθεια θα έχει βοήθεια από διάφορους φίλους, που είτε γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια ή απέκτησε κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων. Η εξέλιξη γίνεται περισσότερο περίπλοκη όταν ο Πέπερ διαπιστώνει πως το FBI έχει κλείσει το φάκελο και θεωρεί την υπόθεση τελειωμένη. Η αγάπη του για τα βιβλία θα τον οδηγήσει σε ένα βιβλιοπωλείο όπου η μελέτη θα αποκαλύψει ένα σημαντικό στοιχεία, ικανό να αλλάξει τη ρότα της υπόθεσης και να συνδέσει τα επιμέρους στοιχεία.

Μαζί με τον Πέπερ, οι αναγνώστες γνωρίζουν τη γεωμετρία των φράκταλ, τις ιδιαιτερότητές τους και τα χαρακτηριστικά που τους δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται σε πλήθος εφαρμογών, από τη μετεωρολογία και την ιατρική μέχρι τα οικονομικά. Μήπως σε αυτές τις εφαρμογές, κρύβεται το κλειδί για να ανοίξει ο Πέπερ το κουτί των αποκαλύψεων και να διαπιστωθεί ή όχι η σχέση μεταξύ των φόνων; Τελικά ο ίδιος χρησιμοποιεί τη θεωρία των φράκταλ, καθώς προσπαθεί να βρει τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στους φόνους.

Και καθώς το ενδιαφέρον του δαιμόνιου Πέπερ μετατοπίζεται από την υπόθεση στην καθηγήτρια Τζέιν, επιθυμεί να λήξει όσο πιο σύντομα την υπόθεση καθώς νοιώθει πως η καθηγήτρια κινδυνεύει. Σειρά από αλλεπάλληλες διασταυρώσεις στοιχείων και προσεκτική αξιολόγηση νέων, θα οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας. Ή μήπως το τέλος δεν έχει γραφτεί ακόμα κι όταν ο Πέπερ βρίσκεται μπροστά στο γραφείο του Ντίτμερ, του τοπικού διοικητή του FBI, κι εξιστορεί αναλυτικά την ιστορία από την αρχή της όπως αυτός τη συνέθεσε με τα στοιχεία που συνέλεξε;

Λίγα λόγια για το Συγγραφέα
Ο Μαρκ Κοέν (Mark Cohen) είναι πρώην στρατοδίκης και υπηρέτησε ως δικαστής στο Μπόλντερ του Κολοράντο. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά, όπως το Inside Kung Fu, το Campin και RV. Το Fractal Φόνοι είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.